Hotspot

“Pure barry”

“Pure barry” is een schotse uitspraak en betekent “fantastisch”! Zelf ben ik een enorme fan van Schotland en de oude highlanders! Een rondreis door Schotland en een stedentrip naar Edinburgh mag dan ook niet ontbreken op mijn lijstje van hotspots en ervaringen. Een dag is niet compleet zonder koffie en ik ben dan ook altijd op zoek naar de leukste, gekste en kneuterigste koffiebars waar ik ook kom. Waar moet je hiervoor zijn in Schotland? Het uber leuke trendy coffee tentje Southern Cross Cafe midden in “the Old Town” van Edinburgh.

Eerste indruk

De buitenkant heeft een typische oud schotse gevel en de gezellige en tjokvolle etalage lokt je naar binnen met heerlijke zelfgemaakte broden, taartjes en gebakjes. De stelling voor het raam is gemaakt van 2 omhoog staande zwarte ladders met daartussen planken gevuld met robuust brood en kaasplanken vol met zelfgemaakte lekkernijen. JAM-MIE! Hier moet je gewoon iets van proeven! Buiten staan twee kleine gekleurde bistro tafeltjes met stoeltjes die de gehele uitstraling nog gezelliger maken. Gezien het klimaat van Schotland, is een “terras” hier niet zo functioneel en kom je die dus ook niet veel tegen:) Maar ik ben verkocht, dus naar binnen.On the inside

De deur klemt en kraakt, dus we vallen min of meer binnen in een mega schattig smal pandje met hoge plafonds. Er ligt een prachtige vloer in met en er heerst een enorme gezellige sfeer. Via een smalle zwarte gietijzeren bewerkte wenteltrap kan je naar een vide waar nog wat extra zitplaatsen zijn. Ook de reling van de vide is gemaakt van zwarte metalen spijlen en krullen. De balken van de vide hebben ze door laten lopen boven het zitgedeelte van beneden wat een speels en cozy effect geeft. Langs de ramen zijn smalle barretjes gemaakt zodat je op een druilerige dag heerlijk warm binnen met je koffie naar buiten kan staren en de middeleeuwse straat kan bewonderen. De totale stijl is industriel en met een grote dot sfeer.

Coffee and yummie

De kaart is lekker divers en de gerechten worden mooi geserveerd, de geur van de constant vers gemaakte producten verleidt je tot een hapje en anders zijn het de prachtig opgemaakte borden wel die je her en der ziet. Je kan hier terecht voor koffie met huisgemaakte lekkernijen, een stevig schots ontbijt of heerlijk lunch tot cocktails met een parapluutje of een pint. Ik ga voor een romige cappuccino met een typisch gebakje van hier; carrot cake! De koffie is sterk maar goed van smaak en de carrot cake is to die for.

Dit is tijdens onze trip onze favoriete coffee hotspot geworden. Het personeel is enorm vriendelijk en bekwaam. in elke cappuccino wordt door een barista een waar meesterwerk gecreëerd en de industriële inrichting in een middeleeuws oud gebouw is een een toffe mix waardoor het een trendy uitstraling krijgt.

Adres; 

Southern Cross Cafe
63a Cockburn Street (Old Town)
Edinburgh
Midlothian
EH1 1BS
Verenigd Koninkrijk

Trow back in time 

Naast een trendy koffieplekje heb ik nog een uber vette belevenis voor je als je graag wilt dineren in Edinburgh. Namelijk “The Wichery by the Castle”! Een verpletterend theatraal en dramatisch restaurant en hotel, verborgen in meerdere historische panden aan de voet van het Edinburgh Castle op de Royal Mile. Dit is dinner by candlelight tot de max! Je dineert hier letterlijk in setting die uit een film lijkt te komen met enkel alleen kaarslicht. Zowel het restaurant en het hotel zijn rijk aangekleed in de Barok-stijl en je waant je hier terug in de middeleeuwen. De keuken is voortreffelijk en dit is romantiek op zijn best. Wil je de optimale sfeer proeven in het prachtige Edinburgh? Dan mag je dit niet missen! Wel reserveren een paar dagen van te voren, anders mis je het !

Ben je in Schotland, sla dan Edinburgh zeker niet over, ben je in Edinburgh, ga koffie drinken bij het Southern Cross Cafe en dineren bij The Wichery by the Castle en geniet van de Schotse cultuur!

Adres: 352 Castlehill, Edinburgh EH1 2NF, Verenigd Koninkrijk

Nog een paar Must sees in Edinburgh:

  • Princes street
  • Edinburgh Castle
  • Mary King’s Close
  • Royal Abbey

 

Bronvermelding afbeeldingen:Google afbeeldingen, Southern Coss Cafe en The Witchery by the Castle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *